Şanlıurfa OSB, 450 Hektarlık Yeni Genişleme Alanıyla Türkiye’nin 6’ncı Büyük Organize Sanayi Bölgesi Oldu
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 450 hektarlık 5’inci genişleme alanıyla toplamda 2.145 hektarlık büyüklüğe ulaştı.
Bu gelişme ile Şanlıurfa OSB, Türkiye’nin arazi büyüklüğü açısından en büyük 6’ncı OSB’si haline gelirken, kentte sanayicilere 204 yeni sanayi parseli kazandırıldı.”Ekonomiye ve İstihdama Büyük Katkı Sağlayacak” Şanlıurfa Valisi ve Şanlıurfa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şıldak, OSB’nin 450 hektarlık yeni genişleme alanıyla büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirtti. Yeni genişleme alanının altyapı ihale sürecine geçildiğini açıklayan Şıldak, bu büyüklüğün kent ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Şıldak, kentin Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerinden biri olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: “Şanlıurfa, tekstil ve gıda üretiminin yanı sıra ayakkabı, elektromekanik, tarım makineleri ve seramik gibi sektörlerde ciddi bir üretim kapasitesine sahip. Bu durum, OSB’yi yatırımcılar için cazip bir alan haline getiriyor. Her geçen gün artan yatırım taleplerini karşılamak için 450 hektarlık ilave alan çalışmalarımızı tamamladık. Yeni alanımızda 204 parsel oluşturduk ve kamulaştırma çalışmalarında yüzde 50 seviyesini geçtik.” 50 Bin Kişilik İstihdam Hedefi Yeni genişleme alanının tamamlanmasıyla kısa vadede 10 bin kişilik ek istihdam sağlanacağını belirten Şıldak, orta vadede ise toplam istihdamın 50 bin kişiye ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı. Şıldak, “Şu anda toplam 834 sanayi parselimiz var. Bunların 492’sinde aktif üretim yapılıyor, 120 parselde ise fabrika inşaatları hızla devam ediyor. İlk etapta sanayi alanlarımızda istihdamı artırarak hem kent ekonomisine hem de Türkiye’nin ihracatına önemli katkılar sunmayı planlıyoruz” dedi. Şıldak, tarıma elverişli olmayan alanların sanayi alanı olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, bu sayede sanayi yatırımlarına uygun arazilerin ekonomiye kazandırılmasının öncelikli hedeflerden biri olduğunu söyledi.
Yapay Zekâ ile Parsel Tahsis Dönemi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın parsel tahsis süreçlerinde yaptığı yeniliklere uyum sağlamak amacıyla yapay zekâ destekli bir puanlama sistemi geliştirdiklerini belirten Hasan Şıldak, bu sistemle yatırımlara daha stratejik bir yaklaşım sergilendiğini kaydetti. “Yatırımcılarımızı sektörlerine, sermaye yapılarına ve ihracat güçlerine göre puanlayarak yapay zekâ ile sınıflandırıyoruz. Bu sistem, bölgeye en fazla katkı sağlayacak vizyoner yatırımları öne çıkaracak. Böylece yüksek kapasiteli, ihracat odaklı ve istihdam ağırlıklı sektörlerin hızla gelişmesine olanak tanıyacağız. Ayrıca, mevsimlik yatırımlar yerine yıl boyunca aktif üretim yapan sektörlere öncelik vereceğiz” dedi.
Sosyal Donatılar ve Eğitim Tesisleri Planlanıyor Şanlıurfa OSB’nin 5’inci genişleme alanında sosyal donatı ve eğitim tesislerine de yer verileceğini belirten Şıldak, sanayicilerin eğitim, alışveriş, konaklama ve diğer hizmetlere kolay erişimini sağlamak için detaylı planlamalar yapıldığını aktardı. Şıldak, “Sanayicimizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için mesleki eğitim alanında yeni yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, OSB’nin yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla yeşil alanlar ve sosyal tesisler oluşturuyoruz. Anaokulu, teknik kolej ve meslek yüksekokulu gibi mevcut eğitim tesislerimizi genişleme alanlarımızda daha da yaygınlaştıracağız” diye konuştu.